Upprop

Ain’t I a Woman – kampanjen för papperslösa kvinnors rätt till skydd

Nätverket Ingen Människa är Illegal tar initiativ till en kampanj för att synliggöra våldsutsatta papperslösa kvinnors livssituation och kämpa för att de får rätt till skydd från våld och övergrepp. I enlighet med nätverkets antirasistiska och feministiska linje kräver vi att även kvinnor utan papper omfattas av den rätt till skydd som gäller för alla kvinnor i vårt samhälle.

Papperslösa kvinnor blir på grund av sin rättslöshet ofta lätt byte för människor som känner till deras situation och utnyttjar sin maktposition för att hota, råna, utpressa eller utsätta dem för sexuella trakasserier och övergrepp. Många av dessa kvinnor saknar möjlighet att försvara sig och att få hjälp eller polisanmäla övergrepp, i och med att de inte bara lever gömda för svenska myndigheter utan också gömmer sig undan våldsamma personer i den egna närmiljön. Förövare som hotar, våldtar, misshandlar och utpressar papperslösa kvinnor är ofta väl medvetna om att det för det mesta innebär en risk för papperslösa kvinnor att själva bli gripna och avvisade om de anmäler övergreppen.

Faktumet att dessa kvinnor saknar uppehållstillstånd i Sverige fråntar dem inte de rättigheter som kvinnor kämpat för i mer än 100 år. I kampen för att förstärka och upprätthålla alla kvinnors rättigheter, utan att skilja på hudfärg, nationalitet eller medborgarskap, ignoreras papperslösa kvinnor på grund av rasistiska och patriarkala strukturer i samhället.

Vi i nätverket Ingen Människa är Illegal har i vårt arbete med gömda kvinnor erhållit stor kunskap om, och fått stor erfarenhet av, den dubbla utsatthet som dessa kvinnor befinner sig i.

Med denna kampanj vill vi därför synliggöra våldutsatta papperslösas kvinnors situation och se till att dessa kvinnor får skydd och möjlighet att nyttja den rättsprocess som alla kvinnor har rätt till.

Vi kräver därför att:

* Kvinnofridslagen överordnas utlänningslagen. Detta skulle leda till att alla kvinnors rätt till skydd står över hot om avvisning.

* Utlänningslagen förtydligas för att garantera en rättslig praxis där kvinnors asylskäl i sig betraktas som tillräcklig grund för att leda till permanent uppehållstillstånd vid asylprövning. Exempelvis vid flykt undan våld utfört av militär, undan tvångsgifte eller könsstympning.

*Papperslösa kvinnor som medverkar i brottsutredning ska beviljas tillfälligt uppehållstillstånd så länge förundersökning eller domstolsprocess pågår.

Om er organisation/parti/nätverk/grupp ställer sig bakom kampanjens upprop och krav maila oss på awoman2010 (at) gmail.com så kommer ni med på listan ”Vi som står bakom kampanjen”.

5 svar till “Upprop

  1. Ping: Feminististiskt Initiatitiv Intersektionalitet

  2. Ping: Ain’t I a Woman – Kampanjen för papperslösa kvinnors rätt till skydd «

  3. Ping: För en värld utan gränser « Feminististiskt Initiatitiv Intersektionalitet

  4. Ping: Svensk asylpolitik

  5. Ping: Prostituerade straffas trots sexköpslagen « F! Intersektionalitet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s