Ain’t I a Woman – kampanjen för papperslösa kvinnors rätt till skydd

Nätverket Ingen Människa är Illegal tar initiativ till en kampanj för att synliggöra våldsutsatta papperslösa kvinnors livssituation och kämpa för att de får rätt till skydd från våld och övergrepp. I enlighet med nätverkets antirasistiska och feministiska linje kräver vi att även kvinnor utan papper omfattas av den rätt till skydd som gäller för alla kvinnor i vårt samhälle.

Papperslösa kvinnor blir på grund av sin rättslöshet ofta lätt byte för människor som känner till deras situation och utnyttjar sin maktposition för att hota, råna, utpressa eller utsätta dem för sexuella trakasserier och övergrepp. Många av dessa kvinnor saknar möjlighet att försvara sig och att få hjälp eller polisanmäla övergrepp, i och med att de inte bara lever gömda för svenska myndigheter utan också gömmer sig undan våldsamma personer i den egna närmiljön. Förövare som hotar, våldtar, misshandlar och utpressar papperslösa kvinnor är ofta väl medvetna om att det för det mesta innebär en risk för papperslösa kvinnor att själva bli gripna och avvisade om de anmäler övergreppen.

Faktumet att dessa kvinnor saknar uppehållstillstånd i Sverige fråntar dem inte de rättigheter som kvinnor kämpat för i mer än 100 år. I kampen för att förstärka och upprätthålla alla kvinnors rättigheter, utan att skilja på hudfärg, nationalitet eller medborgarskap, ignoreras papperslösa kvinnor på grund av rasistiska och patriarkala strukturer i samhället.

Vi i nätverket Ingen Människa är Illegal har i vårt arbete med gömda kvinnor erhållit stor kunskap om, och fått stor erfarenhet av, den dubbla utsatthet som dessa kvinnor befinner sig i.

Med denna kampanj vill vi därför synliggöra våldutsatta papperslösas kvinnors situation och se till att dessa kvinnor får skydd och möjlighet att nyttja den rättsprocess som alla kvinnor har rätt till.

Vi kräver därför att:

* Kvinnofridslagen överordnas utlänningslagen. Detta skulle leda till att alla kvinnors rätt till skydd står över hot om avvisning.

* Utlänningslagen förtydligas för att garantera en rättslig praxis där kvinnors asylskäl i sig betraktas som tillräcklig grund för att leda till permanent uppehållstillstånd vid asylprövning. Exempelvis vid flykt undan våld utfört av militär, undan tvångsgifte eller könsstympning.

*Papperslösa kvinnor som medverkar i brottsutredning ska beviljas tillfälligt uppehållstillstånd så länge förundersökning eller domstolsprocess pågår.

7 svar till “Ain’t I a Woman – kampanjen för papperslösa kvinnors rätt till skydd

 1. Ping: Kampanj för papperslösa kvinnors rätt till skydd « Feminististiskt Initiatitiv Intersektionalitet

 2. Ping: Ain’t I a Woman « Feminististiskt Initiatitiv Intersektionalitet

 3. Ping: Ain’t I a woman? Kampanj för papperslösa kvinnors rättigheter « Roya – Intersektionalen

 4. Vi stödjer denna kampanj!
  Varm hälsning
  Etikkommissionen i Sverige-för mänskliga rättigheter och asylrätten.

 5. anne Ludvigsson

  Bra initiativ, som jag vill stödja och en fråga som behöver uppmärksammas.

 6. Elisabeth Lundblad

  Vi måste hjälpa våra medsystrar att få samma rättigheter som vi själva har i detta samhälle. Även inom asylpolitiken måste det bli en förändring där man tar hänsyn till kvinnans rättigheter att få en kvinnlig advokat, kvinnlig tolk m.m. samt att man skriver in i Utl-lagen att kvinnor som blivit utsatt för ” hedersrelaterad våld” ska ha rätt att få PUT i vårt land. Dessa kvinnor har ett stort skyddsbehov och ska således ha rätt till asyl.

  År 2000 tog Migrationsverket fram särskilda riktlinjer för att utreda kvinnors asylskäl. Riktlinjerna innebär bland annat att uppfattningar av signaler om könsrelaterad förföljelse ska tas med förtur.
  -Dessa riktlinjer är bra men kan fördjupas och förbättras vad gäller utredningarnas jämställdhetsperspektiv. Enlig ett EU direktiv ska alla EU-länder ha infört tydliga regler och lagstiftning som anger att hedersrelaterat våld kan utgöra ett asylskäl. Sverige har TYVÄRR inte genomfört dessa regler än 2010!! Det är skamligt.

 7. Ping: Den intersektionella tipslistan « Intersektionell Solidaritet – där det finns makt finns det motstånd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s